Gestopt met roken

Stoppen met roken….

Ik ben er 16 weken geleden mee begonnen…….Het bevalt goed, ook al zijn er soms gedachtes in mij die zeggen dat ik zin heb om te roken en/of te blowen. Dat zijn gelukkig maar korte momentjes.

Het niet meer roken, het verlost zijn van deze verslaving is veel groter dan de zucht

De eerste 3 weken waren het moeilijkst. Het zat behoorlijk in mijn hele leefsysteem. Daar kom je als je uit die rooktoestand bent achteraf op terug kijkend heel goed achter.

Ik ben op mijn 14 e begonnen met roken.

Ik weet nog goed dat ik in Weesp woonde en met een aantal mensen wat rond hing in de buurt.

Er was en jongen bij die net een zwaar shagje had gedraaid.

De rook kringelde in mijn neus. Geef mij eens een trekje zei ik tegen hem.

Hij keek me aan, hij was een paar jaar ouder. Weet je dat wel zeker zei hij…..

het is behoorlijk zwaar deze shag.

Ik trok een nonchalant gezicht en probeerde uit te stralen dat ik heus wel wat gewend was.

Nou dan moet je het zelf maar weten, hij blies nog wat rook mijn kant op.

Ai dat stonk eigenlijk best vreselijk. Ik pakte het shagje aan en nam een trekje.

Hoestend en proestend hield ik me vast aan een stenen muurtje. Beetje duizelig voelde ik me.

Wow wat smerig, scherp en vies was dat. De smaak van tabak op mijn lippen.

Ik probeerde het weg te likken. Ondertussen werd er door een aantal omstanders ontzettend gelachen…..ik lachte met een vieze smaak met ze mee.

Het heeft toen nog ff geduurd voordat ik weer een sigaretje op stak en het langzamerhand wel soort van lekker begon te vinden en heb lang heb door gerookt. Ook verschillende keren voor periodes gestopt. Nu rookte ik al weer 11 jaar schijnbaar vrolijk in de rondte.

Ik hoor en zie nu op de radio en tv dat het stoptober is dan denk ik….ooooh fijn dat ik al een stukje verderop ben. Want de begin fase is focking pittig.

Met dit stukje wil ik alle mensen die gestopt zijn een hart onder de riem steken.

16 weken, ik sta er zelf nog steeds van te kijken. Ik zag mezelf als verstokte roker, die tot de dood er op volgt zou blijven doorroken. Dat is eigenlijk wel het leukste aan dit feit. De verrassing die ik mezelf heb gegeven.

De tijd heeft mij geleerd dat het kan slagen. Ik was er al een tijdje mee bezig in mijn hoofd.

Henk mijn lieffie, Tessa,sommige familieleden en vrienden probeerde mij wel eens aan te sporen om te stoppen. Ik peinsde er niet over.

Meestal ging ik van dat soort goedbedoelde adviesjes nog meer roken.

Laat me toch, als ik dat nou toch lekker vind. Mensen zeiden dat bestaat niet: het is niet lekker. Hallo smaken verschillen zei ik dan. Jij vind bier lekker,ik niet.

Met andere woorden: kop houden. Blowen deed ik ook graag. Even helemaal relaxen, ontspannen….heerlijk in mijn veilige en fijne wereld rondhangen. Dat was fijn.

Wat ik wel als nadeel ervoer was dat ik steeds meer ging hoestten, vooral s’ nachts.

Eigenlijk altijd een vieze smaak in mijn bekkie had. Henk vertelde mij ook regelmatig als ik om een kusje verlegen zat,dat hij even paste omdat ik naar asbak smaakte.

Toen mijn moeder ziek werd en eerst in het ziekenhuis terechtkwam en daarna in een verpleeghuis. Zag ik veel zieke mensen, sommige mensen rookten gewoon door. Een daarvan liep met een infuuszakje aan de ene kant en aan de andere kant hing een asbak die hij had vast gemaakt aan zijn rollator. Deze confrontatie deed mij nadenken over mijzelf en mijn gezondheid.

Wilde ik niet uit het leven halen wat erin zit, mezelf een soort van vrij mens voelen?

Toen kwam het moment dat ik in de auto zat en op aanplakbiljetten zag staan dat er een workshop stoppen met roken in Lelystad zou komen. Een duwtje in de rug leek mij geen kwaad kunnen.

Wat een super spannende gedachte vond ik het. Ik,zou ik het écht gaan doen. Ja hoor?!

Wat de doorslag gaf was dat je ongemotiveerd naar de cursus kon komen, dus ook met mijn laatste wiet en pakkie shag! Ik kwam volledig doorrookt aan in soort buurtcentrum Atolplaza.

Met nog 150 anderen nicotine verslaafden een avond geluisterd naar een trainer die uitlegde dat Philip Morris de grote boef is.

Jullie, zei hij kunnen er eigenlijk niks aan doen als verslaafden van nicotine.

De nicotine en andere vieze rommel maakt dat je een soort hersenziekte hebt aangemaakt toen je je eerste trekje nam. Vandaar dat het dus ook best moeilijk is om te stoppen en het vol te houden.

Waar ik bang voor was dat ik moddervet zou worden. Je wilt toch iets in je mond stoppen……Dus veel, wortels, radijs, komkommer, apels, salade. Pelpinda’s zijn ook fijn want die houden je lekker bezig. En ook belangrijk: bewegen. Dus lekker wandelen,trappen lopen, rondjes in de tuin wandelen, stof zuigen, ramen lappen, potje vrijen etc.

Niet alleen als beweging maar ook als afleiding van die nicotine zucht….Zucht en nog eens zucht.

Succes allemaal mensen!

Fijne dag, Saskia

4 gedachten over “Gestopt met roken

 1. knap ik zou het graag willen maar heb moeite er mee er is te veel gebeurt op mijn levensweg ik kreeg van de dokter te horen dat ik copd heb dus moet niet meer roken nu, maar voor jou petje af mij lukt het niet meschien dat het nog komt ik bid en vraag god dat hij mij helpt van de verslaving af te komen

  Like

 2. Ik rook vanaf mijn 8e. Ik ben nu 65. Al zo vaak geprobeerd te stoppen maar lukt me niet. Laser, pleisters, kauwgom, acupu ture, workshops, allan car, de hele mikmak maar het lukt niet. Hoe ben jij gestopt. Heb je tips?
  Franc

  Like

  1. Hallo Franc,
   Bedankt voor je reactie. De aanhouder wint! Je hebt veel geprobeerd en je hebt het blijkbaar nog niet opgegeven. Dat is alvast een positief punt. Want Motivatie is het allerbelangrijkst in het willen stoppen met roken. Met pleisters,kauwgom en laser producten hou je je nicotine verslaving in stand.
   Deze producten zijn ook door de fabrikant van sigaretten ( Philip Morris) ontwikkeld. Ik heb een hulpverleningspraktijk in Lelystad. Ik zou je kunnen begeleiden in het stoppen met roken. Er zitten meerdere facetten aan het stoppen met roken.Aan de orde komen o.a. beweging,voeding,hersens.
   Uiteindelijk verander je ook je leefstijl. Laat maar weten of je dit zou willen. Dat je gereageerd hebt op mijn blog is al een dappere stap!
   Fijne dag, Saskia

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s